לא משנה בני כמה אתם, כמה ניסיון מקצועי יש לכם או מאיפה אתם כשזה מגיע לעיצוב הבית לכל אחד יש הפעם הראשונה שלו. אז קודם כל מזל טוב הגעתם לשלב מדהים בחיים ואתם מוכנים לעצב לעצמכם את ביתכם. עיצוב בית זו הגדרה רחבה שיכולה לכלול שיפוץ מלא או חלקי של נכס קיים, הלבשת חללים ואבזור לפי הגדרת הום סטיילינג או חתימה על דירה חדשה מקבלן. מקובל לחשוב שהדבר הראשון שעושים בתהליך העיצוב של הבית זה לחפש מעצבת או סיבוב באולמות תצוגה שונים כדי לקבל מושג מי נגד מי. אז גם אם תחליטו להיעזר במעצבת פנים וגם אם לא הנה שלושה דברים שאתם חייבים להשיג לפני הכל
- רשימת משאלות
אפשר לקרוא לרשימה הזו גם רשימת חלומות או Wish list אבל בשפה המקצועית זה נקרא "פרוגרמה". פרוגרמה היא רשימה מפורטת פונקציות בעיצוב פנים אותן אנחנו חושפים באמצעות שאלות, הרבה שאלות. ככל שנשאל יותר כך נגלה לנו יותר על הצרכים שלנו ונוכל לדייק את מרחב המחיה שלנו.
מתחילים מהבסיס- כמה חללים יש לנו ומי הולך להשתמש בהם? מה הצרכים של כל אחד מהמשתמשים, גילאים, סדר יום, תחביבים, חפצים ייחודים והתנהלות במרחב פרטי או משותף. בהמשך נשאל את עצמינו כיצד נחלק את הפונקציות שעלו בין החללים העומדים לרשותנו, מה חשוב שלנו שיהיה בתוך כל חדר, האם מאחדים או מפצלים פונקציות, סדרי עדיפויות ופרטים מיוחדים שאנחנו רוצים לעצמינו בכל חלל.
אם אתם לא מצליחים למלא את הרשימה בקלות אני מציעה לכם תרגיל קטן שתוכלו כבר עכשיו לבצע בבית שלכם על מנת לחשוף ולגלות מהי הפרוגרמה שלכם. מוכנים?
עברו חדר חדר במצב הקיים אצלכם היום ובדקו מה אתם אוהבים בכל חלל ומה הייתם משנים. הנה כמה קטגוריות בסיס שיוכלו לכוון אתכם: אור טבעי ותאורה, אחסון, נוחיות ופרקטיות, סטייל, חשמל וטכנולוגיה, עמידות ושימושיות. כל פרט כזה שעולה לכם הוא חלק מהפרוגרמה.
לרשימת המשאלות אנחנו מכניסים את כל הפרטים שראינו אצל אחרים והקנאה הציפה אותנו, השראות מבתי מלון וחללים מעוצבים שראינו והתאהבנו בהם, השריטות שלנו שאף אחד לא ידע לגבי ניקיון, ארגון וסדר וגם שאיפות שאינן חומריות לגבי תחושות והאווירה שנרצה לחוות בביתנו החדש. - תכנית מדידה
איך נתחיל לזוז בלי שנדע בדיוק מאיפה אנחנו מתחילים? רובנו מקבלים את ההחלטות הראשוניות של רכישת הדירה על סמך מראה עיניים בלבד, בודקים את מצב את הנכס, חשים את המרחב באופן כללי בלבד. רוב בעלי הדירות שמוכרים את הנכס שלהם לא מחזיקים בתכנית המקור, ואם הם כן דווקא אחראים ומסודרים אז התכנית או עתיקת יומין ולא קריאה, או פשוט לא מעודכנת לפי המצב הקיים. העין שלנו לא מספיק חדה כי להבחין שיש הבדלים מסוימים בין השרטוט למציאות, מה המידות של כל חלל ואיזה סודות מסתתרים לנו בין לבין. כדי שנקודת המוצא שלנו לתהליך תהיה הכי מדויקת ופרקטית נצטרך תכנית עדכנית, מדויקת, ומשורטטת בבהירות תכנית כזו מתבצעת על ידי מודד מוסמך. אני לא מוותרת על מודד מקצועי בכל פרויקט. בעבור סכום מינימלי למטר אנחנו מקבלים את מפת הדרכים שלנו, יכולים לתכנן תכניות, להמציא פתרונות ולהבין גם פרטים על האדריכלות המקורית שיכולים להשפיע על העבודות
- מי מפחד ממספרים?
הכנת תקציב לעיצוב פנים זהו הצעד הראשון בהפיכת משאלות למציאות. מי שכבר שמע סיפורים מחברים או משפחה שסיפרו לו כיצד חרגו מהתקציב ותוהה לגבי הקונספט הכללי והאם זה בכלל ריאלי לעמוד בתקציב שימשיך לקרוא. גם אם אתם לא יודעים כמה תרצו להשקיע כי אתם עדיין לא בקיאים בתמחור וגם אם זה נראה רחוק וגדול ואולי מאיים לנקוב במספר הזה, פשוט תגדירו אותו. מספר כזה שלדעתכם הייתם רוצים ויכולים להשקיע בעיצוב. יש לכם מספר בראש? יופי תרשמו אותו על דף ומכאן אנחנו מתחילים. בהתאם לסוג הפרויקט אני ממליצה להתחיל לפרק את העבודות הצפויות לקטגוריות לפי בעלי מקצוע ולהתחיל לקבל הערכות לגבי העלות של כל שלב.
א. נתחיל מקבלן השיפוצים– אשר מרכז את כל עבודות הבניה, אינסטלציה וחשמל ואת חומרי הבניה. ב. תפתחו קטגוריות משנה– ספק מיזוג, ספק סנטריה וקרמיקה, ספק מטבחים ושיש, ספק תאורה.
ג. יורדים לרזולוציות – נגרות מותאמת אישית, ריהוט קנוי, מכשירי חשמל, ריהוט משלים, אבזור
ד. על אלה בטח לא חשבתם– הוצאות מעבר, הובלות ומנופים, התקנות גופי תאורה, כיבוד לפועלים ולמתקינים, חברת ניקיון, הנדי-מן להתקנת גופי תאורה ואביזרים וכמובן מעצבת פנים!
לסיכום, בניית תקציב מפורט תסייע לנו להתכוונן ולייצר סדרי עדיפויות בפרויקט, לחשב היכן כדאי לנו להשקיע והיכן לנסות לחסוך על מנת שהתוצאה תהיה הכי טובה עבורנו.
את כל הצעדים האלה אפשר כבר להתחיל וליישם עוד לפני שבחרתם מעצבת פנים שתלווה אתכם אלו הצעדים שאני תמיד עושה בתחילת פרויקט וככה אני מבטיחה דרך שקטה ובטוחה אל עבר המטרות בעיצוב.
\\רשמו לי בתגובות איזה סעיף הכי הפתיע אתכם – מדידה, רשימת משאלות או תקציב\\